Mols ACCORDEONENSEMBLE’ 
Curriculum Vitae

 


Het Mols ACCORDEONENSEMBLE is gegroeid uit de samenspellessen van de accordeonklas van de Gemeentelijke Academie voor Muziek en Woord van Mol, onder leiding van Ludo Mariën. Het vak ‘accordeon’ is ingericht aan de Gemeentelijke Academie voor Muziek en Woord van Mol vanaf het schooljaar 1995-1996. Het is altijd een succesrijke cursus geweest, van meet af aan: tot en met dit schooljaar zijn er al 200 studenten die accordeon gevolgd hebben in Mol. De studenten komen van heinde en verre, en uit Nederland.
 
Met de ‘Zilvermeerproms’ (2000) en de kindermusical ‘Sneeuwwitje’ (2002) waren we met onze jonge academieklas al snel op het gewaagde pad van onderneming. Vergeten we ook niet ‘De Moord van Postel’ (2007). Met enkele van onze muzikale projecten zijn we 3 jaar op rij in de prijzen gevallen in de gemeente Mol bij de ‘Culturele Publieksprijs’: in 2007 met de volledige live muziek bij de film ‘Le fabuleux destin d’Amélie Poulain’, in 2008 een 1ste plaats met ‘Accordion meets Percussion’, en in 2009 met het mega piratenevenement ‘de Rossekrulsnor’ – een kindermusical (3 voorstellingen in zaal REX). En in 2012 was er het letterlijk groot project ADIEMUS. 17 maart 2012 zal in ons geheugen blijven als de dag waar we 4 concerten speelden, voor een volle REX, met een orkest van 265 muzikanten! Een hemelse belevenis.
 
Vele evenementen, samenkomsten, uitstappen en reizen passeren jaarlijks de revue: in januari hét accordeonweekend in de Scoutsrally te Neerpelt (21ste jaargang), de fietshappening in de zomervakantie, 2daags zomerevenement ‘Mon-Mol-Martre’ (1ste weekend augustus, met groot café – springkasteel – live muziek – zomerse sferen), … èn vele concertreizen: naar het mekka van de accordeonindustrie Castelfidardo / Italië (2004 & 2008 & 2014), Portugal (2009 & 2015), Oost-Duitsland (2012). In 2013 namen we deel aan het Internationaal Concours voor Accordeonorkesten in Innsbruck in Oostenrijk (9-12 mei 2013). Laureaat & winnaar van een Internationaal Concours werden we echter in Bratislava (oktober 2017) en in Praag (oktober 2018).
 
Door de jaren heen hebben we heel wat prominente binnen- en buitenlandse namen te gast gevraagd: Gwen Cresens, Wim Claeys (diatonisch accordeon), Dirk van Gorp (contrabas), Jan de Smet (Nieuwe Snaar), Hubert Damen (Tango van het blote kontje), Teodoro Anzellotti en Claudio Jacomucci uit Italië, Milan Bjeletic (Servië), Alexander Dmitriev, Oleg Sharov en Viktor Romanko uit Rusland, João Ramos (Portugal), en de voorbije jaren concerten met Hubert (Witse) Damen, Marijn Devalck, Jelle Cleymans en Carla Maffioletti uit Brazilië.
 
Het Mols ACCORDEONENSEMBLE zit in de Ereafdeling van orkesten in de provincie Antwerpen, in de afdeling Uitmuntheid bij VLAMO, en is aangesloten bij de Molse Cultuurraad. Ludo Mariën is de dirigent en stichter van dit ensemble dat al vele jaren een trendsetter is in het Vlaamse muziekmilieu en muziekonderwijs door zijn diversiteit aan  activiteiten en gelauwerde deelnames aan internationale wedstrijden.